SUÇTAN KAYNAKLANAN MALVARLIĞI DEĞERLERİNİ AKLAMA SUÇU VE CEZASI


Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu halk arasında kara para aklama suçu olarak da bilinmektedir. 

Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 282. maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde hükmü uyarınca, alt sınırı 6 ay veya daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini, yurt dışına çıkaran veya bunların gayrimeşru kaynağını gizlemek veya meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak maksadıyla, çeşitli işlemlere tabi tutan kişi, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 20.000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçunda suçun konusunu oluşturan ekonomik değerler, başka bir suçun işlenmesi suretiyle veya dolayısıyla elde edilmiş olmalıdır. Suçun niteliği önemli değildir. Suçun işlenmesiyle elde edilen ekonomik değerlerin maddede sayılan hareketlerden bir ya da birden fazlası gerçekleştirilerek bu değerin meşru gösterilmesi için işlemler yapılmasıyla suç oluşmaktadır.

Suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, bu suçun konusunu oluşturan malvarlığı değerini, bu özelliğini bilerek satın alan, kabul eden, bulunduran veya kullanan kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçunun, kamu görevlisi tarafından veya belli bir meslek sahibi kişi tarafından bu mesleğin icrası sırasında işlenmesi halinde, verilecek hapis cezası yarı oranında, suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde bir kat artırılır.

Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu nedeniyle kovuşturma başlamadan önce suç konusu malvarlığı değerlerinin ele geçirilmesini sağlayan veya bulunduğu yeri yetkili makamlara haber vererek ele geçirilmesini kolaylaştıran kişi hakkında bu suç nedeniyle cezaya hükmolunmaz.