ZORUNLU MÜDAFİLİK NEDİR?

BARODAN AVUKAT ATANMASI


5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 150. maddesi müdafiin görevlendirilmesini düzenlemiştir. Kanun hükmü uyarınca, şüpheli veya sanıktan kendisine bir müdafi seçmesi istenir. Şüpheli veya sanık, müdafi seçebilecek durumda olmadığını beyan ederse, istemi halinde bir müdafi görevlendirilir. Maddi gücü müdafi bulundurmaya yetmeyen şüpheli veya sanığa, suçun niteliğine veya cezanın ağırlığına bakılmaksızın, müdafi görevlendirilebilir.

Bazı hallerde gerekli işlemlerin yapılabilmesi için müdafi bulunması zorunludur. Zorunlu müdafilik de bu durumu ifade etmektedir. 

Bu kapsamda, şüpheli veya sanık; çocuk, kendisini savunamayacak derecede malul veya sağır ve dilsiz ise, şüpheli veya sanığın resmi bir kurumda kusur yeteneğinin araştırılması için gözlem altına alınmasına karar verilecek olması halinde, savcının şüpheliyi tutuklama talebiyle sevk etmesi halinde, Davranışları nedeniyle sanığın, hazır bulunmasının duruşmanın düzenli olarak yürütülmesini tehlikeye sokacağı anlaşılması ve duruşmanın yokluğunda sürdürülmesi gerekmesi halinde ve sanığın kaçak olması ve duruşma yapılması halinde zorunlu müdafi atanır. 

Alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçların (Birden fazla suç halinde suçların alt sınırı toplanmamakta, tek bir suçun alt sınırının 5 yıl üzerinde olması aranmaktadır.) yargılamasında sanığa zorunlu olarak müdafi atanır.