CEZA HUKUKUNDA KAST (BİLME VE İSTEME) NEDİR?

KASTIN TÜRLERİ


Kasıt, Türk Dil Kurumu'nda "amaç, istek" olarak tanımlanmıştır. Ceza hukukunda kast, kişinin gerçekleştirdiği fiili bilerek ve isteyerek gerçekleştirmesi anlamına gelmektedir. 


Ceza hukukunda kastın türleri bulunmaktadır. 


Doğrudan kast; TCK m. 21/1, olası kast ise TCK m. 21/2’de tanımlanmıştır. 


Doğrudan kast; “suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesi”  şeklinde tanımlanmaktadır. 


Olası kast ise “suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceği öngörülmesine rağmen fiilin işlenmesi” şeklinde tanımlanmaktadır. 


Failin, hareketin kanuni tipi gerçekleştireceğini bilmesi ve istemesi halinde doğrudan kast; işlediği fiilin muhtemel neticelerinin meydana gelebileceğini öngörmesi ve bu neticelerin gerçekleşmesini mümkün ve muhtemel olarak tasavvur etmesine rağmen neticeyi kabullenerek fiili işlemesi halinde olası kast söz konusu olur.


Doğrudan kast ile olası kastın ayrımındaki en belirgin unsur; bilme-muhtemel unsurudur. Doğrudan kastta failin hareketlerinin sonucu günlük hayat tecrübelerine göre muhakkaktır. Ancak olası kastta ise bu durum muhtemeldir ve buna karşılık failce bu netice kabullenilmektedir.